צרו קשר
יש לכם שאלה? מלאו את הטופס ונחזור אליכם בהקדם.

    מיכל לוצאטו
    שותפה-מנהלת

    ממציאי אפליקציות, המאמר הבא נועד לכם – אם המצאתם אפליקציה אטרקטיבית מומלץ מאוד להגן עליה מפני העתקה. איך עושים זאת, ומה הקשר לקניית רכב ב-200,000 ₪ ללא ביטוח?

     ישראל הפכה בשנים האחרונות למעצמת אפליקציות. אלפי ממציאים ויזמים משיקים כמעט מידי יום אפליקציות חדשות לסמארטפונים ולטאבלטים, שמכסות טווח עצום של תחומים, שימושים ויישומים.

    פיתוח האפליקציה הוא אינו תהליך זול. לדברי אורי סגל, מנכ"ל iApps, הפיתוח למערכתIOS (מערכת ההפעלה של מוצרי Apple) והפיתוח למערכת אנדרואיד (מערכת ההפעלה למכשירים שונים כגון גלקסי, HTC, סוני ועוד) שונה לחלוטין, ולמעשה דורשת פיתוח כמעט כפול. ממוצע הפיתוח לאפליקציה איכותית (רשתות חברתיות, מבוססות מיקום, שיתוף תמונות) יכול לעלות, עבור מערכת הפעלה אחת בלבד, כ-30-80 אלף דולר וזוהי רק ההתחלה. לאפליקציות מסוג זה, המבוססות צד שרת, יש להוסיף בין היתר את עלות התחזוקה החודשית של השרתים אשר יכולה לנוע בין מאות לאלפי דולרים בחודש.

    פה נכנסת השאלה האם הייתם קונים רכב בעלות של 200,000 ₪ מבלי לעשות לו ביטוח? רובכם המוחלט יענה על כך בשלילה. יש להסתכל באותו האופן על ההגנה המשפטית והקניינית שיש להעניק לאפליקציה שלכם. האם תהיו מוכנים להשקיע עשרות או מאות אלפי שקלים בפיתוח מוצר מצליח אשר ניתן להעתיק בקלות?

    מעבר לכך, יזמים רבים זקוקים למימון חיצוני על מנת לפתח את האפליקציה שלהם, וכאשר הם מתחילים בשלב גיוס הכספים, אחת הדרישות הראשונות שעולות על ידי המשקיעים היא Show me the IP!

    דוגמא מוכרת לערך הגלום בקניין הרוחני היא חברת WAZE אשר נמכרה לגוגל ב-1.15 מיליארד דולר, בין היתר עקב הפטנטים שרשמה על חלק ממרכיבי הטכנולוגיה שלה.

    IP- מה זה ולמה אתם צריכים את זה

    IP הוא קיצור של המונח Intellectual property, קרי קניין רוחני. דיני הקניין הרוחני מתייחסים לזכויות ולנכסים שאינם מוחשיים, כגון האפליקציה שלכם. לכן חשוב להבין מהם האלמנטים המרכיבים את האפליקציה, על מה מתוכם ניתן להגן וכיצד:

    שם מסחרי

    לפני שתחליטו על השם הרצוי לאפליקציה, תיקשרו אליו רגשית ותפנו למעצב גרפי בכדי ליצור לוגו, מומלץ לבצע חיפוש כדי לגלות האם אותו השם נמצא כבר בשימוש, וחשוב לא פחות – האם הוא כבר רשום כסימן מסחר במדינות המיועדות להפצת האפליקציה. גם אם השם אינו רשום, זה לא אומר שהוא חופשי לשימוש, שכן ייתכן שבעל השם רכש מוניטין ואפילו הכרה בין-לאומית כך שסימנו יחשב ל"סימן מסחר מוכר היטב", שמזכה אותו בהגנה מסוימת מתוקף דיני סימני המסחר ודיני העוולות המסחריות. במידה והשם המבוקש אינו בשימוש ואינו רשום, ניתן להגן עליו בדרך של רישום סימן מסחר במדינות השונות.

    פטנט

    אחת השאלות הנפוצות בקרב מפתחים היא האם ניתן לרשום פטנט על אפליקציה. התשובה היא – תלוי. יש אפליקציות רבות שכוללות אלמנטים טכנולוגים, הקשורים, למשל, לדרך הטיפול בנתונים, או לתקשורת עם שרתים ורכיבי מערכת אחרים. אפליקציות מסוג זה ייתכן שיהיו כשירות לפטנט, אם כי יש לבחון כל מקרה לגופו. נדגיש ונאמר כי כאשר שאלת הכשירות לרישום פטנט עולה, חשוב מאוד להתייעץ עם בעל מקצוע אשר לו ידע ורקע בתחום, וזאת על מנת להימנע ממצב בו תשקיעו עשרות אלפי שקלים בהגשת בקשת פטנט עבור אפליקציה אשר איננה כשירה לרישום, או לחילופין תשקיעו מאות אלפי שקלים בפיתוח אפליקציה שהיה צריך להגן עליה בפטנט.

    זכות יוצרים

    האפליקציה עצמה יכולה להיחשב ל"יצירה ספרותית", שכן מדובר למעשה בתוכנת מחשב בעלת קוד מקור, שמהווה את טקסט היצירה. ניתן להגן על אלמנטים נוספים כגון העיצוב הגרפי, הטקסטים המופיעים באפליקציה, קבצי הוידיאו והמוזיקה ועוד. 

    בניגוד לשם המסחרי ולפטנט, רישום זכות היוצרים אינו נדרש על מנת להקים את הזכות. זכות היוצרים קמה ליוצר בעת קיבוע היצירה, כלומר מהרגע שהרעיון קיבל צורה ממשית. חשוב להבין, כי זכות היוצרים אינה מגינה על הרעיון עצמו (או על תהליך ושיטת ביצוע, מושג מתמטי, עובדה או נתון או חדשות היום), אלא על דרך הביטוי של הרעיון.

    ואמנם הרישום לא נדרש כדי להקים את הזכות, אך הוא בהחלט מומלץ במקרים בהם צצה אפליקציה זהה או דומה מהותית. בנוסף, במידה שהמפתח ירצה להגיש תביעה על הפרה בארה"ב, הרי שתנאי מוקדם להגשתה הוא רישום זכות היוצרים ב-U.S. Copyright Office. כמו כן, לרישום יש היבט הרתעתי בפני מפרים פוטנציאליים וערך מוסף בעיני משקיעים. 

     ועוד מילה קטנה על חוזים

    מעבר להגנה הקניינית, חשוב לדאוג גם להגנה חוזית, בדמות הסכמי סודיות והתקשרות, שמטרתם להגן על הרעיון עצמו ועל היצירה בשלבים המוקדמים בהם היא טרם התגבשה לחלוטין, וכן להסדיר את היחסים עם הגורמים השונים המעורבים בפיתוח (מעצבים, מפתחים, משקיעים וכו').

    בהצלחה!

    מיכל לוצאטו
    שותפה-מנהלת

    מאמרים רלוונטיים

    צוות קבוצת לוצאטו עונה על שאלות והפעם: אילו זכויות קניין רוחני יש לרשום כדי לקבל הגנה?
    ישנן זכויות קניין רוחני אשר לא יכולות להיווצר ללא הליך בחינה ורישום כגון פטנט וזכות מטפחים.ישנן זכויות קניין רוחני אחרות, אשר כדאי לרשום על מנת לקבל הגנה רחבה ככל הניתן, אך הרישום כאמור אינו מנדטורי....
    קרא עוד...
    איך להגן על הסודות שלך? החשיבות של הסכם סודיות
    הסכם סודיות הינו מסמך חוזי מחייב, הנחתם בין שני צדדים או יותר, שמטרתו הגנה על מידע סודי של אחד או יותר מהצדדים, מפני הפצה, חשיפה או שימוש לא חוקיים במידע.מעבר להגדרה המשפטית היבשה, כדאי לזכור...
    קרא עוד...
    רישיון (LICENSE) ככלי למסחור קניין רוחני
    בתהליך של מסחור קניין רוחני, אנו למעשה מוציאים את נכסי הקניין הרוחני לשוק ויוצרים בעזרתם זרם הכנסות חדש. כך, זכויות קניין רוחני עשויות לספק לבעליהן תועלת מעבר למימוש ישיר של הזכויות, וזאת על ידי שיתוף...
    קרא עוד...

    אתר זה משתמש בעוגיות בכדי לשפר את ביקורך ולספק לך מידע המותאם לתחומי העניין שלך. למידע נוסף על השימוש שלנו בעוגיות, עיין בהודעת הפרטיות שלנו.

    לא מסכימ/ה